Haberler

TALİMAT DOSYALARINDA YARIM ÜCRET UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLMESİ VE BU GÖREVLERE İLİŞKİN ÜCRETLERİN, İŞİN YAPILDIĞI YER SAVCILIKLARINCA ÖDENMESİNİN SAĞLANMASI İÇİN; ADALET BAKANLIĞI VE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ’NE BAŞVURDUK

Talimat dosyalarında yarım ücret uygulamasından vazgeçilmesi ve bu görevlere ilişkin ücretlerin, işin yapıldığı yer savcılıklarınca ödenmesinin sağlanması için; Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği'ne başvurduk.

Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik’te istinabe yolu ile yapılan görevlendirilmelerde yarım ücret alınacağı belirtilmiştir.

Anılan yönetmeliğin 11/3 maddesinde ‘’ödeme yeri belgeleri, soruşturma ve kovuşturmanın yapıldığı yer Cumhuriyet Başsavcılığına ödenir.’’hükmü nedeniyle talimat evraklarında görevlendirme ücreti ödemesi ile ilgili sarf evrakının görevlendirme yapan Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi hususu bildirilmiştir.

Ayrıca ücretin alınabilmesi için gerekli belgelerin de avukat tarafından ilgili savcılığa gönderilmesi beklenmektedir.

Avukatın emek ve zamanının değeri dikkate alındığında işini gereği gibi yapan avukatın ücretini yarı oranın da alması ve belgeleri kendisinin göndermesinin beklenmesi hakkaniyetli ve hukuka uygun değildir.

Avukatın zaman, emek ve ücret kaybına yol açan bu uygulamadan vazgeçilmesi gerekmektedir.

Bu sebeplerle yönetmelikte gerekli değişikliklerin yapılarak talimat dosyalarında yarım ücret uygulamasından vazgeçilmesi ve bu görevlere ilişkin ücretlerin de işin yapıldığı yer savcılıklarınca ödenmesinin sağlanması konusunda gerekli düzenlemelerin yapılması hususu bilgilerinize sunulur.

Saygılarımızla.

Av. Adem AKTÜRK
Erzincan Barosu Başkanı