Haberler

CMK ÜCRET TARİFESİ VE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİNDEKİ ARTIŞ ORANININ GÜNCELLENEREK, ÜCRETLERİN ASGARİ ÜCRET ZAM ORANI MİKTARINDA YENİDEN BELİRLENMESİ İÇİN; ADALET BAKANLIĞI VE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ’NE MÜRACATTA BULUNDUK

CMK ücret tarifesi ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ndeki artış oranının güncellenerek, ücretlerin asgari ücret zam oranı miktarında yeniden belirlenmesi için; Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği’ne müracatta bulunduk.

2022 yılı CMK Ücret Tarifesi, 25.11.2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

2022 yılında vergi, harç ve cezalarda yeniden değerleme oranı %36,2 olarak belirlenmiş olup asgari ücrete de % 50 oranında zam yapılmıştır. Açıklanan resmi enflasyon rakamlarına göre ise yıllık enflasyon oranı %36,08 olarak gerçekleşmiştir.

Enflasyonda, asgari ücrette ve yeniden değerleme oranındaki artışlara rağmen  CMK Ücret Tarifesi’ndeki artış oranı ortalama %30, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ndeki artış oranı da ortalama %25 civarındadır.

Maddi olarak zor durumda olan meslektaşlarımızın bu ekonomik koşullarda sorunlarını çözmekten uzak olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ve CMK Ücret Tarifesi’nin bu haliyle kabulü mümkün değildir.

Ağır ekonomik kriz ortamında meslektaşlarımızın kayıplarının azaltılabilmesi ve bir nebze de olsa meslektaşlarımızı ekonomik olarak rahatlatabilmesi için;

a) 2022 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde ücretlere yapılan artışın, en az asgari ücret zam oranında güncellenmesi,

b) CMK Ücret tarifesi’ndeki ücretlerin de Asgari Ücret Tarifesi’ndeki ücretlerle eşitlenmesi,

c) Bakanlığınızca CMK ücretlerinin AAÜT ye eşitlenmesi talebimizin reddi halinde CMK ücretlerinde de asgari ücret zammı oranında güncellemeye gidilmesi gerektiği hususlarını bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla.

Av. Adem AKTÜRK
Erzincan Barosu Başkanı